Endocrinologie

De afdeling endocrinologie behandelt ziektes van klieren die hormonen afgeven: deze klieren kunnen te veel of te weinig hormonen produceren, of de klieren zijn van vorm veranderd (bijvoorbeeld knobbels op de klier). Een hormoon is een stof die door een klier aan het bloed wordt afgegeven en ergens in het lichaam de werking van een orgaan beïnvloedt. De klieren die deze hormonen aanmaken, zijn de pancreas (alvleesklier), de schildklier, de bijnier, de hypofyse, de bijschildklier en de geslachtsklieren.
Ook kan je bij ons terecht voor verwante metabole stoornissen zoals overgewicht/zwaarlijvigheid, botontkalking en hoge cholesterol.

Waar kunnen we je mee helpen?

​Op onze dienst kan je terecht voor diagnose en opvolging van diabetes en verwante metabole stoornissen (obesitas, hypercholesterolemie), alsook van ziektes verbonden aan de hormoonwerking (schildklier, bijschildklieren, bijnieren, hypofyse, geslachtsklieren).

De arts verzorgt onderzoeken, stelt een diagnose en behandelt met medicatie. Een endocrinoloog opereert niet, maar werkt indien nodig samen met een chirurg. Sint-Trudo Ziekenhuis is de uitvalsbasis van onze endocrinologen, verbonden aan Endonet (Endocrinologisch Netwerk Haspengouw). Zij zijn van daaruit in de ruimere regio actief en bouwen vanuit het ziekenhuis een netwerk uit van endocrinologische zorg. Samenwerking met huisartsen, andere arts-specialisten, paramedici, en de patiënt zelf staat centraal in de aanpak. Het team voorziet ook raadpleging in Borgloon en Heers om de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt te organiseren.

Onze artsen zijn ook actief in azVesalius (Tongeren en medisch centrum Bilzen).

Diabetes

Bij diabetes mellitus of suikerziekte maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline aan waardoor er teveel suiker in het bloed is. Om suiker te kunnen opnemen in het lichaam  is er immers insuline nodig.

De dienst endocrinologie is erkend als centrum voor de RIZIV-conventie voor zelfcontrole en zelfregulatie van diabetes (diabetesconventie) en voor insulinepompbehandeling (pompconventie). De dienst neemt actief deel aan het zorgtraject diabetes en het voortraject.

Een gespecialiseerd diabetesteam van artsen, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, psycholoog, podoloog zorgen voor een multidisciplinaire begeleiding van de patiënten.

Schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan in de hals en produceert schildklierhormoon. Schildklierhormoon is verantwoordelijk voor onze ‘stofwisseling’ en is levensnoodzakelijk. De schildklier kan te snel of te traag werken. Dat leidt tot een te snelle of te trage stofwisseling.

De schildklier kan ook van vorm veranderd zijn: ze is te groot geworden (krop, goiter) of heeft knobbels. Om deze knobbels vroegtijdig op te sporen en te behandelen, werken we samen met een multidisciplinair team van artsen gespecialiseerd in schildklieraandoeningen, zoals radiologen, pathologen, NKO-chirurgen en artsen gespecialiseerd in nucleaire geneeskunde.

Hormonenzorg

Het scala van hormoonproducerende organen en gerelateerde aandoeningen is heel breed. Het varieert van relatief frequent voorkomende aandoeningen tot zeldzame aandoeningen van de bijnieren, hypofyse, bijschildklieren,…

Artsen

dr. Chantal Jacobs

dr. Chantal Jacobs

endocrinoloog
dr. Sophie Neven

dr. Sophie Neven

endocrinoloog
dr. Valère Puts

dr. Valère Puts

endocrinoloog
dr. Limmie Y.L. Liu

dr. Limmie Y.L. Liu

endocrinoloog

Hoofdeducator

Evy Weynants

Evy Weynants

Brochures

Bestand
Semaglutide (290.22 KB)

Waar kan je ons vinden?

De raadplegingen bij onze endocrinologen gaan door in de E-blok op het gelijkvloers. Volg de bruine kleur vanuit de inkomhal.